Driva blogg i egen regi – Del 1. Domännamn

Med ett eget domännamn så behöver man inte bygga någon annans varumärke, man bygger sitt eget.  Hade min webbadress varit bloggliv.någonbloggsida.se så hade jag ju egentligen byggt någonbloggsida.se’s varumärke för varje inlägg jag skriver och som blir med i en sökmotor, på en bloggtopplista och så vidare. Det är bra, för någonbloggsida.se för då kan de få sin marknadsföring gratis genom att du gör jobbet. Ja, helt gratis är det ju inte, för du får ju använda deras bloggverktyg och skapa din blogg utan kostnad, så egentligen är det en win/win situation för båda.  någonbloggsida.se har sedan reklam på din och alla andras sida, så därifrån får dom sina intäkter. Någon läser din blogg och vill ha en egen som är lika fin, och så registrerar dem sig på någonbloggsida.se och deras namn växer med en viral effekt på samma sätt som hotmail och gmail har växt.

Med en egen domän så bygger man som sagt sitt eget varumärke. Sen om det är lättare eller svårare, det är upp till var och en att avgöra. När man väljer domännamn så ska det vara kort och lätt att komma ihåg och så är rekommendationen att toppdomänen ska vara .se eller i nödfall .com. När den slutar på .se så betyder det att det är en Svenska adress och .com använd globalt och står egentligen för att det är en kommersiell organisation bakom. Att registrera ett eget domännamn är ganska enkelt och det går att få för runt 100kr per år. Nu är det så att många av de bra namnen som man vill ha är redan upptagna när det gäller .se och .com domäner. Det är en av anledningarna till att jag valde .ws istället, det står för WebSite och bör kunna bli nästa domän som blir stor efter .com.

När man har en domän finns det några alternativ hur man kan använda den. Du kan peka domänens DNS mot den server där du har din blogg eller hemsida. Det är så jag har gjort och då blir adressen till startsidan att se ut så här: bloggliv.ws och om man går in på ett inlägg så blir länken kanske att se ut så här: bloggliv.ws/2009/11/05/driva-blogg-i-…el-1-domannamn/ Den sistnämnda är mums för sökmotorer för då kan du använda lite taktik när du skapar din rubrik som gör att om någon söker på det som har med ditt inlägg att göra så får du en bra placering.  För att använda den här metoden så krävs det att du har din blogg på ett webbhotell eller hos en bloggtjänst som stöder att du har eget domännamn och pekar med DNS mot deras server.

Ett annat alternativ är att vidarebefordra domännamnet. Då skickas man vidare om man skriver in adressen i adressfältet eller klickar på länken. Om min domän skulle vara inställd på det så skulle det fungera så här: Du skriver bloggliv.ws  —-> den vidarebefordrar till den adressen som är förinställd —-> som tex—> dinblogg.någonbloggsida.se
Den här metoden är inte lika bra som den jag beskrev före, för denna ”försvinner” i sökmotorerna och du får ingen trafik på ”din” adress. Det som kommer att synas i sökmotorerna är dinblogg.någonbloggsida.se

Så ska jag berätta varför mitt val föll på .ws. För det första så var namnet som jag ville ha redan upptaget med .se på slutet. När jag kollade upp .ws så var det ledigt. En annan fördel är att Global Domains International som administrerar .ws domänen har en tjänst med många möjligheter. Den jag använde nu är pekning via DNS, den som jag beskrev som den ”bästa” av dem. Den pekar mot ett webbhotell som jag hyr på en annan plats, men det kommer jag att berätta mer om i nästa inlägg. De andra möjligheterna från Global Domains International är att man kan ha dem som värd och peka domännamnet som jag beskrev i alternativ två, som var mindre bra men fullt användbart i bloggsyfte. I det fallet får man även tillgång till mailadresser och webbmail och sådant i samband med domännamnet. Nästa alternativ är att man använder utrymme som man får på deras server, men då är det en enkel lösning som bara kan hantera en statisk webbsida och denna klarar inte en blogg. Nästa alternativ är att man använder deras site builder för att bygga en hemsida på ett enkelt vis. Då kan det jämföras med tjänster som dinstudio.se och liknande. Helhetslösningen hos Global Domains International har en kostnad på 10 dollar per månad. Jämfört med att man kan registrera en domän för runt en hundring utan tjänsterna omkring kanske det är dyrt om man inte behöver det som är omkring. Ser man till allt som är omkring så är 10 dollar i månaden en bra investering. Det är ju inte mer än vad det kostar att äta ett mål skräpmat ute.

Men, så finns det en poäng till. Det är att när man har ett domännamn genom Global Domains International så är man även med i deras affiliateprogram. Det innebär att de delar med sig av pengarna som betalning om man gör marknadsföring åt dem. 50% av de tio dollarna är öronmärkta för det ändamålet och man får 10% (en dollar) om man refererar någon att skaffa eget domännamn där igenom. Till skillnad från många andra program där man marknadsför något så får man inte betalt bara en gång utan varje månad när avgiften betalas, så det är en anledning till att jag har ett domännamn registrerat där. Jag har haft med dem att göra i några år, och får in mer än vad det kostar per månad så mitt domännamn kostar egentligen inte 10 dollar per månad längre. Vill du veta mer om hur allt det fungerar så finns information här. Det går att testa kostnadsfritt i sju dagar, men man måste ringa för att säga upp det om man inte vill fortsätta. Numret man ringer då är till USA, där tjänsten finns.

Vill du ha en vanlig domän så kan du ordna det genom lite olika företag. Ett av dem är Loopia

Då har jag gått igenom lite varför och hur man kan skaffa ett eget domännamn. Hoppas jag inte rörde till det för mycket om du orkat läsa hit 🙂

Det här inlägget är del 1 i en serie av inlägg. Du hittar resten av inläggen under kategorin Driva blogg i egen regi.

Skriv en kommentar

CommentLuv badge