Driva blogg i egen regi – Del 2. Webbhotell

Om man nu ska driva blogg i egen regi och har skaffat ett domännamn som jag skrev om i det tidigare i Driva blogg i egen regi – Del 1. Domännamn så behöver man också ett webbhotell. Ett webbhotell är en webbserver (dator som hemsidan kan ligga på) där man kan hyra utrymme där man kan ha sin blogg. Man kan även hyra eller köpa en hel server, men det är lite overkill att börja i den änden. När man hyr utrymme på ett webbhotell så får man lite mappar och funktioner som man kan använda. Dessutom får man ett lagringsutrymme där all information (bloggen) ska få plats. Utöver det så betalar man för trafiken som sidan genererar. För att kunna ha en blogg på webbhotellet så behöver det ha stöd för MySQL databaser.

Jag valde Mewebhost som webbhotell för min blogg. En av anledningarna var att jag haft webbhotell där för några år sedan och var nöjd då. Har även testat några andra, men har inte varit lika nöjd. En annan anledning är att det går att betala via Paypal, och eftersom jag får betalt från ett annat affiliate program via Paypal så är det smidigt att betalningen går den vägen. Då sköter det sig själv när pengar åker in och ut på kontot. Jag är ju lat… Dessutom är det en ganska bra deal på priset. Jag betalar en dollar första månaden och sedan $19.90 per månad efter det. Då har jag inte några större begränsningar i tjänsten. Om jag vill kan jag upp eller nedgradera tjänsten efter behov och då blir priset därefter. Nackdelen med mitt val skulle kunna vara att om man söker efter ”sidor i Sverige” på google, så blir nog inte min sida med, den bor ju i USA. En annan nackdel är att all eventuell kommunikation med MeWebhost sker på engelska, men det har jag inte något problem med.

När man hyr utrymme på ett webbhotell så finns det ingen blogg där från början. Man måste installera plattformen innan det fungerar. Jag valde att installera WordPress och det gick att göra genom några enkla steg i kontrollpanelen på webbhotellet. Men eftersom jag använde ett webbhotell i USA så behövde jag även ladda upp lite översättningsfiler för att få bloggen på svenska. Men sånt är inte så svårt…

När man registrerar sig för ett webbhotells så behöver man ha sitt domännamn klart. Då anger man det vid registrering och när registreringen är klar så får man gå till kontrollpanelen för domännamnet och ställa in DNS så det pekar mot webbhotellets DNS. Det kan ta upp till 72 timmar innan adressen sedan hamnar där den ska.

Om man vill ha ett svenskt webbhotell så kan man hitta flera olika alternativ. Loopia är ett alternativ där man kan köpa ett privatpaket för 83 kr per månad. Där går det också att installera en blogg (wordpress) på ett enkelt sätt och jag antar att den blir på svenska direkt.

Det här inlägget är del 2 i en serie av inlägg. Du hittar resten av inläggen under kategorin Driva blogg i egen regi.

Skriv en kommentar

CommentLuv badge