Driva blogg i egen regi – Del 3. Bloggplattform WordPress

I det här inlägget så tänkte jag skriva lite om bloggplattformen WordPress som man kan välja att installera om man hyr utrymme på ett webbhotell med de möjligheterna. Webbhotell gick jag igenom i ett tidigare inlägg under kategorin Driva blogg i egen regi.  Det finns fler alternativ än WordPress på marknaden men den är lättanvänd, populär och flexibel så därför tar jag upp bara den.

Flera webbhotell erbjuder möjlighet att installera WordPress med bara några få klick. Man guidas då genom installationen där man anger var bloggen ska installeras samt användaruppgifter. Om man väljer att inte installera bloggen den enkla vägen så kan man ladda ner filerna som behövs samt hitta installationsbeskriving på WordPress.org

Vill man känna på hur WordPress fungerar och skapa en blogg utan att ha den på ett egtet utrymme på ett webbhotell så kan man skapa en blogg på WordPress.Com

När man väl har installerat / skapat bloggen så vill man troligtvis fixa till utseendet på den. WordPress anväder sig av teman som man kan välja från kotrollpanelen. Om man inte hittar ett tema som passar just där så kan man söka på nätet efter olika teman. Sök i så fall på WordPress teman eller WordPress themes. Det finns både gratisvarianter och betalvarianter och det finns väldigt mycket att välja på så chanserna är stora att man blir nöjd. Vill man ta det ett steg längre och kan koda så kan man göra sitt eget tema. Själv valde jag ett färdigt tema ur ett pack med över hundra teman som jag köpte.

När man väl har ett tema som man gillar så tar inte möjligheterna slut när det gäller att få sin blogg som man vill. Då finns det något som kallas tillägg (plug in) som man kan använda sig av. Även det här är något som man kan söka efter och finna på Internet om man nu inte skulle hitta det man söker genom sökfunktionen i WordPress kotrollpanel. Exempel på ett användbart tillägg är Tweet My Blog som länkar ihop din blogg mer ditt Twitterkonto. Då postas det ett inlägg i Twitter som berättar att du har skrivit något nytt i bloggen varje gång du postat något nytt. På det viset kan de som vill följa din blogg göra det genom Twitter.

Dessutom kan man använda sig av något som heter Widgets. Det är dessa Widgets som gör att det är lätt att lägga till olika funktioner i sidokolumnerna. Jag har tillexempel lagt till widgeten för Tweet My Blog som då visar mina senaste Tweets i sidokollumnen på bloggen. Andra widgets kan vara senaste kommentarer, senaste inlägg eller liknande. Det finns även en där ma lägge til valfri text eller html kod. Det är den som jag använt för att få in annonserna i sidokolumnerna. Möjligheterna stannar inte där utan det finns tillägg och widgtets för det mesta man kan önska. Och finns det inte det man vill ha så kan man med stro sannolikhet koda det själv eller anlita någon som kan.

Sammanfattnigsvis så behöver man inte vara raketforskare eller datageni för att få till en sygg blogg med WordPress.

Utöver ett snyggt utseende så är det viktigt att det är enkelt att uppdatera och underhålla bloggen med nya inlägg och sköta kommentarer och allt sådant som hör bloggande till. Även där är WordPress en flexibel plattform där stora möjligheter finns. Det vanliga är väl att man loggar in i kontrollpanelen och gör nya inlägg därifrån. Men man kan lika gärna ha ett fristående program i datorn som man skriver inläggen i som sedan uppdateras i bloggen. Just nu sitter jag och skriver i ett program som heter Flock och jag tycker det fungerar smidigt. Om man vill kan man skicka inläggen via e-post och då kan man ju blogga från allt som man kan skicka e-post ifrån. Jag antar att det till exempel fungerar från de flesta mobiltelefoner idag. Själv så bukar jag blogga från min iPhone och där har jag laddat ner en app som heter WordPress for iPhone 2.

Som du säkert har märkt nu så är möjligheterna med WordPress stora och det är nog bara fantasin som sätter gränserna för vilken blogg man kan skapa.

Här är några bloggare som använder WordPress som bloggplattform och som jag tycker är bra exempel på vad man kan åstadkomma.

Mumari

Arwengrim

Hermansro

Alisa Gonzalez

Tidigare inlägg under Driva blogg i egen regi hittar du i menyn till vänster under kategorier. Alternativt så klickar du här.

Blogged with the Flock Browser

9 Kommentarer till “Driva blogg i egen regi – Del 3. Bloggplattform WordPress”

Skriv en kommentar

CommentLuv badge