Trådlöst ljud från dator – Enkelt och med bra ljudkvalite

Troligtvis är det ganska många som sitter med en stor samling musik i sin dator men som är begränsade till att lyssna med skitljudet som är i de flesta datorer. Det finns flera olika lösningar på problemet, men jag tänkte här beskriva en av de bättre. För att det ska fungera så behöver du ha en dator med trådlöst nätverk. Om du har en mac så har du med all sannolikhet trådlöst nätverk inbyggt, har du en PC kan det vara lite hur som helst. Jag förutsätter även att det finns en befintlig ljudanläggning som du vill ha ljudet till. Det kan till exempel vara en stereo, hemmabio eller kanske ett par aktiva högtalare (högtalare med inbyggd förstärkare).

airport Apple tillverkar en smart lite sak som heter Airport Express. Den kan egentligen göra flera saker, den gör ditt Internet trådlöst om du ansluter nätverkskabeln från bredbandsmodemet till den. Dessutom kan du ansluta en USB kabel till din skrivare, så blir även den trådlös. Sist men inte minst så finns en funktion som gör att man kan strömma musik trådlöst från datorn till den här enheten. Du kan därmed plugga in Airport Express i närheten av din ljudanläggning och så ansluter du en kabel från Airport Express till din ljudanläggning. Sen är det klart! Du har en trådlös länk för ditt ljud och ljudkvalitén är riktigt bra (jag är kräsen).  Om du vill ha en bra kabel för att ansluta mellan Airport Express så finns det Monster Cable hos Apple Store. Om du ansluter till en hemmabioförstärkare med optisk ingågn så är det även möjligt att ansluta optisk kabel till Airport express. Men det krävs en kabel som har 3.5 mm minitele i ena änden (finns hos Apple Store).

Den här lösningen bygger egentligen på att man använder iTunes för att hantera och spela sin musik. iTunes är ett mycket kompetent program för att organisera sin musik och så finns det en inbyggd musikaffär där man kan köpa all musik man kan tänkas vilja ha. Från iTunes kan man sedan välja hur man vill ha sin musik uppspelad, i datorn eller via det trådlösa nätverket.

2009-12-31_1614

Som vanligt så finns det smarta lösningar när det gäller att komma runt begränsningar. Airfoil är en sådan lösning och det är ett litet program som gör att du kan ta ljudet från ett annat program än iTunes för att strömma ljudet till exempelvis en AirPort Express. Med Airfoil kan du använda Spotify eller vad du vill för att spela upp musik och strömma den trådlöst via exempelvis en Airport Express till din valfria ljudanläggning. En annan bra sak är att man kan ha flera Airport Express, då kan man ha en i vardagsrummet, en i köket, en på kontoret och en i sovrummet sen kan man välja att spela upp sin musik trådlöst vart man vill. Ja, med var jag vill innebär att man är inom täckningsområdet för ens trådlösa nätverk då..  🙂

Jag har just nu en sådan uppsättning som jag beskrivit här på mitt kontor och ljudet är helt ok med tanke på att förstärkaren inte är den bästa.

5 Kommentarer till “Trådlöst ljud från dator – Enkelt och med bra ljudkvalite”