Ännu en bekräftelse på att traditionell media suger

Det här ögonblicket hade jag väntat med spänning på, Egoina som skriver en av bloggarna som jag läser skulle vara med i TV. Eftersom jag inte har någon TV så fick jag vackert vänta tills programmet kom ut på TV4 Play. Egoina skötte sig riktigt bra och passar lika bra i TV som i en blogg eller tidning. Däremot tycker jag det var lite synd att hon hamnade i ett kasst program med en ofördelaktig vinkel, det är här som jag får en bekräftelse att jag gjort rätt val som avstår från TV. Vinkeln är som alltid när det gäller tv negativ, den handlar om datorberoende och att man kan ”fastna” i bloggandet.  Det hade lätt gått att göra ett program med en positiv vinkel där man lyft fram fördelarna med att blogga, eller ha ett annat intresse som har med nätet att göra. Samtidigt är det inte intressant för en TV kanal att lyfta fram fördelar för en av sina största konkurrenter. För så ligger det till, Internet är en stor konkurrent om tittare/läsare och annonsörer och annonsintäkter.  Nu vet jag inte hur många som tittar på det där programmet med Malou som sänds på förmiddagarna, men chanserna finns att Egoinas blogg har mer läsare än vad programmet har tittare. Dessutom är det lättare att mäta hur många läsare en blogg har än att mäta hur många tittare ett program har.

Fördelarna med bloggande är många och kanske lite olika från person till person. Det kan vara en ventil för att få skriva av sig, eller en möjlighet att få bekräftelse. Det kan även vara en möjlighet att bygga upp sitt personliga varumärke så man kan använda det som språngbräda ut i vanliga livet, eller så bygger man upp bloggen som en inkomstkälla. Oavsett vad så finns det många fördelar, det är frivilligt och underhållande för både den som skriver och de som läser. Jämfört med traditionell media så är det inte lika vinklat utan allt är ur bloggarens perspektiv på gott och ont. Mest på gott och därför är det ganska lätt att hitta inspirerande bloggar inom olika intresseområden. Det kan handla om resor eller att övervinna vardagliga motgångar, andra lever ett äventyrligt liv osv. En mix där det är lätt att hitta något som passar att läsa.

Något som jag anser är mycket farligare och som borde tas upp är negativt beroende som traditionell media skapar. Väldigt många skulle inte ”klara” sig utan dagstidning för de känner att de måste veta vad som händer i omvärlden. Antagligen är det nästan samma människor som måste ha en TV där de spenderar tiden mellan jobbet och sängen. Tidsfördriv för dem och en kassako för TV-kanalen som fått sin målgrupp paralyserad och bänkad så de kan mjölka annonsörerna på pengar. Pengar som samma TV-tittare får betala på prislappen då denne köper alla nödvändigheter som visas upp i bästa sändningstid. Ett spännande exempel är AMF pension som ska få den där tittarens pengar att växa till pensionen. Vad man inte får veta är att just det företaget spenderar tittarens pensionspengar på TV reklam och det har handlar om ungefär 100 miljoner kronor per år under en tioårsperiod.

När vi ändå pratar pengar och pension så har vi ett beroende till som det sällan pratas om, beroendet av ett arbete. Törs nästan påstå att 90% av alla människor här i landet är helt beroende av sitt arbete. Dels som inkomstkälla för de står och faller med inkomsten som de blir tilldelade av någon annan, men även ett socialt beroende. Jag har frågat många vad de skulle göra om de vann en massa pengar så pengar inte var ett problem och väldigt många skulle jobba av sociala skäl, de träffar inga människor utanför jobbet. Det om något är ett negativt beroende där man istället för att drivas av passion för det man gör kanske drivs av rädslor. Rädslan att inte ha en inkomst eller rädslan att inte ha några vänner. Vänner brukar oftast delas in i två kategorier, kompisar och jobbarkompisar….

Det bästa är nog att slänga ut TV:n och säga upp dagstidningsprenumerationen och sen börja läsa några inspirerande bloggar så man får bort allt det negativa som man blivit hjärntvättad med under alla tv och tidnings år. Sen är det inte fel att att ha en egen blogg och kanske skaffa lite bloggvänner som komplement till komoisar och jobbarkompisar. Kanske kan det vara ett steg i rätt riktning för att bryta jobb-beroendet så man kan jobba för att man tycker att det är kul och inte för att man måste.

För den som missade Egoina så finns hon här:

10 Kommentarer till “Ännu en bekräftelse på att traditionell media suger”

 • Em says:

  Jag tycker att det skall finnas program som visar fördelarna OCKSÅ, men jag tycker samtidigt att det är bra att man pratar om att Internet kan ta över ens liv. Personligen så tycker jag kanske inte Egoina platsar i det sammanhanget, för hon låter inte bli att göra annat. Killen i programmet som berättade att han kunde sitta och spela i upp till 72 timmar i taget är kanske mer representativ för vad programmet handlade om. Men man blir ju bloggberoende också, men då på ett lite annat sätt. Egoina själv kunde ju tackat nej till att vara med om hon ville, hon visste om temat innan. Jag tycker nog programmet och Malou var helt okej, men hade inte dottern varit med hade jag nog aldrig sett det.

  Hahaha! Sjukt! Nu sitter jag här och försvarar Malou, men det jag menar är att det kan finnas program både för och emot.

  Bra inlägg!!

  • Patrik says:

   Klart att du får försvara Malou, men då blir följdfrågan om du tycker att ditt bloggande tar mer än det ger?

   De flesta så kallade beroenden beror ju på att de ger något som saknas i övriga livet. Har hört många som spelar CS och de säger att i den världen är de någon, fyller en funktion, känner sig behövda och kanske presterar ett resultat. Det kanske är något som behövs för att de inte ska trilla dit på något ”värre” beroende. Antagligen är det lika lätt att dämpa suget efter bekräftelse och ångesten över att inte vara behövd genom alkohol eller droger.

   Visst kan det finnas program både för och emot, men i 9 fall av tio är de emot. Man får väl titta på Bella & Tyra Show om man vill så något som är för. Av bloggare, för bloggare….

 • Em says:

  Jag håller med dig om att det borde finnas (minst lika många) program om fördelarna med Internet. Men det är inte Malous ansvar att se till att det blir så. Eller kanske? Hon kanske borde ha ett program med fördelarna OCKSÅ..

  Sen tror jag att vissa Internet-beroende inte mår dåligt (och inte heller omgivningen) av att de är beroende och då är det ju helt okej. Till ex har jag ett visst beroende, men det går inte utöver mina ”måsten” eller mitt sociala liv och då blir det ett stort plus.

  Summa summarium så tror jag nog vi tycker rätt lika. Jag var beredd på att programmet skulle vara vinklat på det sättet och därför reagerade jag inte heller när jag såg det. Hade jag inte vetat hade jag kanske reagerat som du. Och visst! Som du säger borde det positiva komma fram någonstans. (Inte enbart i blogg-världen)

  • Karin says:

   ….och nu läser jag EM:s kommentarer… =D
   Egoina hade ju varit en idiot ifall hon hade tackat nej !
   Hon är ju smart, och vet vad som lönar sig, även om det inte alltid är vinklat i rätt riktning.
   All publicitet är bra publicitet, finns det ett gammalt talesätt….

   • Patrik says:

    Ja, jag tycker Egoina representerade det positiva riktigt bra. Och det är som du säger, all publicitet är bra på ett eller annat sätt. Med tanke på hur andra stora bloggare tagit sig till toppen genom att trampa på andra så sköter Egoina det väldigt bra.

 • Camilla says:

  Spännande, måste se på programmet sen vid tillfälle 🙂 Och kom till Umeå så kan jag nog ordna nåt extraknäck åt dig sen! Men lite väl långt att pendla kanske…

 • Karin says:

  Jag brukar gilla Malous program, och ifall jag är vaken kollar jag på Efter tio.
  Idag blev jag lite besviken, på den vinkling Egoina fick ta ställning till.
  Visst är det läskigt ifall ALLT bara kretsar runt internet, bloggar och Facebook, men jag tycker det var fel ställe att plocka in Egoina på !
  Hon borde vara med i ett program, som är vinklat åt det positiva hållet !
  Hon är en positiv bloggare, som skänker så mycket glädje omkring sig, och så hamnar hon i ett program, som handlar om internetmissbruk.
  Orättvist mot en så härlig person !

 • Kaffehörnan says:

  Halloj mannen
  Jag läser med egoina hon e skön tjej

 • Gun says:

  Vilket bra inlägg! Nu handlade det ju om beroende, så det var kanske inte så konstigt att inte det positiva kom fram mera, men jag håller med dig ändå. Jag tittar ofta på Malous program och det är sant att de ofta vinklas negativt. Hon vill ju ta upp allvarliga ämnen och ibland är det bra tycker jag, men samtidigt skulle man kunna lyfta fram fördelarna med olika företeelser också. Det är precis som att hon går igång på att prata om hur dåligt internet är.
  Egoina var jättebra i alla fall:)

 • Det är få av de riktigt ”stora” bloggarna som jag läser. Mycket strunt och ändå många läsare. Förstår inte. =)

  Haha, precis. Redan nu börjar shoppingbegäret komma igen. 😉

  Ha en bra dag.
  Kram

Skriv en kommentar

CommentLuv badge