Paralleller

Kvällen har jag spenderat på en föreläsning/seminarium och man kan säga temat var att bryta mönster och ta en ny riktning i livet. Till viss del var det en tankeväckande föreläsning, kanske för att det var jag som höll i mikrofonen och var föreläsare. Parallellerna som jag tänkte på nu är mellan att föreläsa inför publik och att blogga. Att sitta så här och skriva på en dator från soffan i vardagsrummet känns inte så speciellt. Däremot känns det lite speciellt att prata live inför en ganska stor publik. Det känns inte nervöst eller så, men det ger ändå en lite ”kick” av endorfiner eller vad det nu kan heta som gör att hjärnan går igång. Jag kan inte påstå att jag får samma ”kick” när jag sitter här och skriver just nu. Dessutom finns det ingen publikkontakt just i det skrivande ögonblicket så det som skrivs nu baseras helt på vad som utspelas i mitt huvud just nu. Står man däremot på en scen med en publik nedanför så har man publikkontakt hela tiden och då kan man läsa publiken och anpassa framförandet så att man får en bra publikrespons. Man vill ju inte att publiken ska somna eller tycka att det är tråkigt att lyssna. När man håller föredrag och är klar så brukar det även komma en hel del respons efteråt och det är alltid lika kul. Antar att det är den där bekräftelsen som så många söker och en del finner i bloggvärlden och andra på annat sätt.

När det gäller bloggvärlden så kommer responsen oftast när man klickat på publicera och kommentarerna börjar trilla in. Det kan vara både positiv respons och negativ respons och man blir ju klart gladast av den positiva responsen. Antar att det är en del av det som gör att det är kul att blogga, att få kommentarer där man ser att någon läst det man skrivit. Det är som bekant inte alls lika kul att få en kommentar där det står: ”Snygg blogg, kolla in tävlingen hos mig” eller nåt i den stilen.

Undrar vart jag ville komma med det här inlägget då. Tror det var något med att alla nog egentligen vill ha positiv respons och att den som sker ute i verkliga livet känns ”större” än den som händer i till exempel bloggvärlden. Kanske är det dags att ge lite mer positiv respons till de människor man träffar i det vardagliga livet? Det är ju ändå något som alla vill ha men som ändå är gratis. Det känns ibland som att det är lättare att kritisera någon än att säga något positivt. Fast en sak har jag lärt mig och sett en hel del av i ”vanliga” livet att kritik egentligen aldrig fyller någon annan funktion än att bryta ner den som blir kritiserad. Sen spelar det ingen roll att den som delar ut kritiken försöker rättfärdiga den genom att kalla den för konstruktiv kritik. Även om det kanske går att se något negativt hos allt och alla så går det även att hitta något positivt. Då är det bättre att fokusera på det positiva och ignorera det negativa, till slut är det bara positivt kvar.

Jag delar sällan ut kritik och gör jag det så är det omedvetet eller så ger jag igen med samma medicin mot någon som har för vana att kritisera andra. Samtidigt är jag väldigt dålig på att dela ut komplimanger och positiv respons och det är något som jag kanske borde bli bättre på.

Nä, nu ska jag leta på kudden. Den där tråden som inlägget skulle ha har jag tappat för länge sedan. Sov gott!

4 Kommentarer till “Paralleller”

 • Nä, och kommentarer i stil med ”Åh, vad såg du för film?” när man skrivit det. Inte kul.

  Ha en bra dag.
  Kram och Glad Påsk!

 • Karin says:

  Du klarade det finfint utan tråd tycker jag !
  Ja, visst är det roligare med respons IRL, men även kommentarer i bloggar, eller på Facebook är jättekul.
  Det som är så häftigt tyckeer jag, är att det också är så roligt att själv göra någon glad !
  Det ger en riktig kick tycker jag, och är ett bra sätt att själv bli glad och nöjd med sig själv !
  Ibland kan det räcka med att bara ”se” en människa.
  Att ta ögonkontakt och säga hej .
  Genom att skriva ett sånt här inlägg sprider du det här budskapet vidare.
  Snart kommer vi att vara en väldans massa folk, som praktiserar glädjespridning, och dessutom blir lyckliga av att göra det.
  Väntar med spänning på den dag tidningarna börjar fatta att folk gärna vill läsa positiva nyheter ! – Då kan vi få en riktig glädjeboom ! 🙂
  Hoppas du får en riktigt härlig påskhelg !
  Nu ska jag ta och göra ett nytt ryck i röran, få se om det blir lite påskstämning även hos oss. 😀
  Sill ska det i alla fall bli, för den ska strax ned i lagen. – Gott !

 • Bara Jag says:

  Alla söker vi väl bekräftelse på olika sätt – får vi respons så finns vi…. Fördelen med att blogga är ju att man kan skriva sitt inlägg, läsa igenom det, ändra, skriva och läsa igenom igen innan man publicerar. När man håller föredrag är det som att blogga live – man kan inte ändra eller ta om (men man kan spinna vidare och reparera….)

  Kritik kan sägas vara konstruktiv men bäst effekt får kritiken om den går hand i hand med beröm.

  • Patrik says:

   Ja, det är en stor fördel med bloggande eller skrivande över huvud taget att man kan tänka efter och redigera lite innan man publicerar. Det går ju även att redigera eller ta bort även efter publicering.

Skriv en kommentar

CommentLuv badge