Propaganda på hög nivå

Jag har precis kollat på Uppdrag granskning på SVT play, det avsnittet som handlade om IKEA. Det är rent ut sagt förjävligt att folk sväljer sån propaganda med hull och hår utan att ens reflektera över vad som sänds i den statliga televisionen. Den stora frågan och vinklingen borde inte vara varför Ingvar Kamprad valt att skatteplanera. Den stora frågan borde vara varför sossarna tillåtits driva en direkt skadlig skattepolitik i mer än ett halv sekel som mer eller mindre tvingat våra stora företag utomlands. Det är sviterna av den politiken vi ser nu med hög arbetslöshet och åtgärdsprogram i olika faser.

Vi leker med den här tanken: Tänk om IKEA beslutade att det får vara nog och så lade dom ner precis hela verksamheten nu i månadsskiftet till februari. Vad skulle konsekvenserna bli? En väldig massa arbetslösa i första hand. Större kostnader för stat och kommun för att ta hand om de arbetslösa. En väldigt stor del förlorade skatteintäkter som IKEAs verksamhet genererat inom landet. Samtidigt skulle det få förödande konsekvenser för andra företag som lever i synergi med IKEA på den Svenska marknaden.

Propaganda på hög nivå, inte konstigt att jag valt att vara utan TV för det är mest propaganda hela tiden om man väljer att granska det man ser och hör och samtidigt försöker tänka lite logiskt.

2 Kommentarer till “Propaganda på hög nivå”

 • Thomas says:

  Till och börja med så har ikea i princip lagt ner i sverige. Det är i stort sett bara ikea butiker som dom har i sverige och det som skulle hända om dom lade ner är att dom skulle förlora en massa pengar. Så det lär dom inte göra. När det gäller skattetryck så har vi klarat oss bättre än länder där det varit lågt skattetryck och där marknaden har fått styrt. Usa är ett väldigt bra ex på det. Inte långt till konkurs där.

  Det Ikea skulle förlora på att bryta med sverige är att dom förlorar sitt signum. Sedan kan jag tycka att det är löjligt att Kamprad vill bygga en fasad av att han är en snål smålänning som lever som alla vanliga människor och att han älska sverige. Det stämmer inte han lever väldigt gott och han skiter i sverige.

  • Patrik (Admin) says:

   …och anledningen till att dom i princip har lagt ner i Sverige är just sossarnas skattepolitik.

   Till mitt exempel: Butikerna i Sverige sysselsätter väldigt många människor både direkt och indirekt. Klart IKEA skulle förlora pengar om dom lade ner, men det var inte där poängen låg. Poängen var att det krävs privata aktörer som tillåts tjäna pengar för att kunna skapa arbetstillfällen. Hade vi inte det så var vi en kommuniststat fullt ut, och det vet vi med facit i hand hur bra dessa stater har fungerat?

Skriv en kommentar

CommentLuv badge