Svar på tal, Tjäna pengar på att blogga

Jag fick en del frågor igår om hur jag tjänar pengar på min blogg, tänkte att jag skriver ett inlägg och förklarar lite hur jag gör. Risken är att det blir ett långt inlägg så jag ska försöka dela upp det i stycken så det går att plocka russinen ur kakan för den som vill.

Kortfattat så får jag inkomster från min blog så här: Genomtänkta inlägg + Trafik från sökmotorer + Affiliateprogram.

 • Genomtänkta inlägg: En del inlägg som jag skriver tänker jag igenom upplägget på så att dem ska fungera bra i sökmotorerna, ge ett relevant innehållsvärde för den som hittar inlägget via sökmotorn och sen ska det innehålla en affiliatelänk som har med innehållet att göra så att besökaren tar den vägen ut från bloggen. Om det var vad besökaren ville ha så handlar denne via länken och jag får provision. Det kan handla om att skriva om en bok och ha en länk där man kan köpa boken, en resa och en länk till var man kan köpa resan eller varför inte ett webbhotell med en länk där man kan beställa ett webbhotell.
 • Trafik från sökmotorer: Olika bloggplattformar fungerar på olika sätt, men jag har valt att arbeta med WordPress som är flexibel och har många inställningsmöjligheter. Det jag menar är att WordPress kan man anpassa så att bloggen blir som godis för sökmotorerna. Bland annat kan man ställa in hur inläggens länk ska vara utformad, jag har inställningen så att länken överensstämmer med titeln. Dessutom kan man ställa in att bloggen ska pinga automatiskt (meddela sökmotorer) och vilka som ska pingas när man har skrivit nya inlägg. Det är även en massa annat som avgör hur man hamnar i sökmotorerna men jag tycker ändå jag lyckats ganska bra. Som exempel så fick jag denna julen ett stort uppsving på besökare för ett inlägg som jag skrev till julen året före.
 • Affiliateprogram: En del företag betalar andra för att marknadsföra deras produkter. Man kan till exempel ha en annons på sin blogg och om någon klickar på annonsen och det senare leder till ett köp så får man provision. Det är klokt att ha affiliateprogram som någorlunda passar ihop med den kategori besökare man har på bloggen. Det finns även olika typer av ersättningar som man kan få från olika program. En del betalar per visning av annons, andra betalar per klick men det vanligaste idag är att man enbart får betalt om någon klickar på en länk eller annons och sedan köper något. Även där finns det skillnader på olika program, en del får man betalt en gång vid första köpet men inget om kunden sedan återkommer. Andra program har tagit det ett steg längre så att man får betalt även om kunden återkommer och gör fler köp senare. Det sistnämnda tycker jag är mer rättvist för om man skaffat en trogen kund åt ett företag så är det mer värt än några få procent vid första köpet.

Ett exempel på allt det ovanstående: För ca 13 månader sedan (i skrivande stund) så skrev jag ett inlägg om domännamn där jag även hade lite affiliatelänkar. Det inlägget ligger fortfarande bra till på Google och genererar trafik och inkomster än idag. Här är en bild på en Googlesökning jag gjorde idag, mitt inlägg ligger trea på ej sponsrade sökresultat.

Vilket är då det perfekta affiliateprogrammet för bloggare?

Vad många bloggare inte tänker på är att dem hela tiden gör en stor marknadsföringsinsats utan att få betalt för det. Om du till exempel bloggar på bloggportalen .blogg.se så är din blogg en subdomän till huvuddomänen blogg.se, på det viset gör du hela tiden reklam för blogg.se med varje inlägg som du skriver. Det är på det viset som blogg.se, Hotmail, Gmail och andra stora tjänster har byggts upp, genom viral marknadsföring från användarna. Alla dessa tjänster tjänar sedan pengar på reklam som visas för användarna. Vad skulle du säga om att tjäna fem kronor på varje Hotmailanvändare? Är det ens möjligt? Nä, i praktiken är det inte möjligt om du nu inte är den som äger Hotmail. Men vad kan då vi ”vanliga” bloggare lära oss av det här? Kanske det att vill vi ha det resultat som de stora drakarna redan har, så kan vi försöka göra samma sak och kanske nå en del av deras resultat.

Ska man alltså starta en bloggportal för att tjäna pengar? Ja, det skulle vara fullt möjligt, samtidigt som det innebär stora investeringar och ekonomiska risker och sånt vill vi inte ha.

En ledtråd är att kika på min bloggadress, där jag har en egen domän. Det som ser lite annorlunda ut är toppdomänen som är .WS istället för .SE eller .COM som vi är vana med. När det är två bokstäver så är toppdomänen för ett land och i det här fallet är det Western Samoa som är en lite ö någonstans lång borta. För lite mer än tio år sedan var det några killar som gjorde upp en deal med landet om att få den officiella rätten att ha hand om registreringarna på just den toppdomänen. Anledningen var att dem såg potentialen att konkurrera med .com som står för comersial  och i jämförelse skulle .WS kunna stå för WebSite vilket är en mer naturlig domän för ”vanliga” användare. I och med det så grundades även företaget Global Domains International som sedan dess har haft hand om toppdomänen .WS

Vad har det här med inkomster från bloggen att göra?

Global Domains International valde att sätta ihop ett paket bestående av domännamn, ett antal e-postkonton kopplade till domänen, samt webbhotell för lagring av hemsidan. Dessutom fanns möjligheten att använda SiteBuilder om man inte var så duktig på att bygga hemsidor. Idag är även tjänsten uppdaterad så att man bland annat kan installera och använda bloggverktyget WordPress på domänen som man har, installationen gör man på några få klick.

För att marknadsföra det här paketet så kunde man endera välja att lägga en massa pengar på reklam, eller att nyttja kraften i marknadsföringen som kunderna gör hela tiden genom att använda tjänsten. Man valde det sistnämnda och har ett affiliateprogram som betalar ut 50% av intäkterna i portioner om 10%. Tjänsten kostar $10 per månad och således är det $5 per månad som delas ut som provision. Märk att jag skrev per månad, det innebär att om man skaffar en användare till tjänsten så får man betalt varje månad som den användaren fortsätter att betala för tjänsten.  På det viset så bygger man upp inkomsten över tiden och det är faktiskt rätt kul att få betalt varje månad för en marknadsföring som man gjort en gång. Och egentligen är det väl så alla affiliateprogram borde fungera för att vara rättvisa mot dem som marknadsför? dvs att man fortsätter att få provision för den kund man skaffade.

Jag nämnde även att provisionen betalas i portioner om 10% och det innebär att den är en dollar fördelat på fem led. Det här är en form av direkthandel och du har kanske kommit i kontakt med direkthandel i andra former som Tupperware, Herbalife eller Oriflame? Global Domains International är medlem av DSA.org (Direct Selling Association) vilket är en organisation för direkthandelsföretag som ser till att dem följer uppsatta regler osv.

Provisionen igen då. Om du är kund/representant så får du en dollar/månad för varje ny kund/representant som du skaffar. Om hundra stycken gillar läget så innebär det $100 extra för dig i månaden. Men nu till det som är mer spännande, provision i flera led. Låt säga att din marknadsföring resulterar i tre nya kunder. Det ger $3 i provision till dig per månad.  Om dessa tre också väljer att marknadsföra med samma resultat så blir det 3×3+3= $12 per månad och du går redan plus på utlägget för din tjänst. Räknar man på att var och en som man har rätt till provision för marknadsför och får tre kunder som resultat så kommer det att ge $363 per månad.

Så vad kan vara bättre än att som bloggare kunna erbjuda ett komplett paket för bloggare som innehåller egen domän, e-postkonton möjlighet att använda bloggverktyget WordPress samt ett lönsamt affiliatprogram ? Vill man inte använda WordPress så är det fritt val, man kan även välja att peka domänen till bloggen man har redan idag. Jag har min domän pekad till ett annat webbhotell då jag skaffade domänen långt innan Global Domains International hade stöd för WordPress.

Här kan du hitta mer information, en film att titta på samt registrera dig om du vill testa möjligheten. Första veckan är utan kostnad och sen är det $10 per månad.
Tjäna pengar på att blogga med GDI och WordPress!

Ja, det var ett av sätten som jag tjänar pengar på min blogg. Naturligtvis har jag även andra intäkter från annonsörer och får även betalt för att skriva inlägg. Hur som helst så är det jag skrivit om det som på sikt är mest lönsamt då inkomsten är återkommande. Värt att ha i åtanke är att det inte är gjort över en natt att bygga upp en inkomst via en blogg, så det gäller att inte ge upp för tidigt. Tänk på att inlägg ligger kvar länge och genererar trafik…kanske under flera år.


7 Kommentarer till “Svar på tal, Tjäna pengar på att blogga”

 • Jag har bytt annonsprogram åtaliga gånger, och provat alla möjliga annonser. Och ändå ramlar det inte in några pengar. Svårt för mig att veta vilken reklam som passa. Jag har ju en väldigt bred målgrupp och har ingen speciell nish på det jag skriver. Har provat olika spelföretag, kläder, skor, resor, hotell, leksaker.. osv. Inget verkar funka. Det som ger mig några kronor är mina googleannonser. Affiliator annonserna har inbringat 4 kr den senaste månaden. Tycker att det är tråkigt att det inte finns fler företag som erbjuder några
  ören per sidvisning. Jag har ca 500 sidvisningar per dag. När jag då gör reklam för företag och bara får betalt per klick, så känner man sig ju nästan lurad. Jag gör ju helt enkelt reklam för företag utan att i princip få betalt för det. Även om inte folk klickar på just min reklam så kommer de oftast ihåg annonsen, undermedvetet, om de sett den flera gånger. Så förr eller senare kommer de antagligen inbringa pengar till företaget även om folk inte klickar på reklamen inne hos mig.

  • Patrik (Admin) says:

   Ja, när man har en bred målgrupp kan det vara svårt att hitta reklam som passar. Just annonserna ger inte så mycket för mig heller, ibland några hundralappar och ibland inget alls. Ibland kan det vara klokt att starta upp en blogg till blogg som är nischad på något intresseområde som det är lätt att hitta bra annonsörer till.

   Det som annars ger en del är Blogvertiser som man får uppdrag att skriva sponsrade inlägg genom. Brukar väl få ett par uppdrag per månad iaf.

   Annars är det mest lönsamma det jag skrev om i slutet på blogginlägget. Där tickar pengarna in ganska bra när man kommit igång, även om det tar en stund innan man börjar nå resultat.

 • Jag är medlem i blogvertierser och har varit det i ca 3 månader, och har fortfarande inte fått något uppdrag… Och det sista låter ju sokm man kan tjäna lite pengar på. Men det låter också väldigt likt ett pyramidspel, och det är ju olagligt i Sverige.

  • Patrik (Admin) says:

   Ok, ja ibland tar det lite tid innan man får uppdrag från Blogvertiser, och ibland kommer flera på en gång.

   Ja, pyramidspel är olagliga både i Sverige och i andra länder. Affiliatepgrorman och direkthandel med olika kompesationsplaner är dock långt ifrån ett pyramidspel. Vanliga kännetecken för pyramidspel är att det kostar en stor avgift att ”gå med” och sen finns det oftast ingen egentlig produkt. När det gäller Global Domains International så kostar det inget att gå med, första veckan är gratis. Sen är det en produkt/tjänst som man betalar för. Ett vanligt Webbhotell kostar ju också mellan 50 och 250 kr per månad, och där får man inget affiliateprogram. Produkten här är ju ganska tydlig, då det är min blogg 🙂 Tycker den är riktigt användbar också.

 • Karin says:

  Mycket bra inlägg!
  Tror säkert du också kan hitta några som blir intreserade av en .ws-domän.
  Är ju en smart idé!
  Jag är dock inte intresserad av att byta från min .se-adress som redan är inkörd liksom.
  Hade jag vetat om det här när jag startade upp så hade det varit en anann femma.
  Karin nyligen inlagt…Tjolahopp tjolahej –My Profile

  • Patrik (Admin) says:

   Klart man ska hålla sig till sin inkörda domän 🙂 Jag har några .se domäner också för olika ändamål. Hade även ett dussin .com domäner tidigare, men dem har jag övergett. Ibland kan det bli för många bollar att hålla i luften..

 • mbt skor says:

  Jag är medlem i blogvertierser och har varit det i ca 3 månader, och har fortfarande inte fått något uppdrag… Och det sista låter ju sokm man kan tjäna lite pengar på. Men det låter också väldigt likt ett pyramidspel, och det är ju olagligt i Sverige.

Skriv en kommentar

CommentLuv badge