Så får man en egen ikon bredvid sin webbadress

Alla vet inte hur man gör, så därför tänkte jag visa ett enkelt sätt att få en egen ikon eller favicon som det kallas till sin WordPress blogg. Ikonen är den som syns bredvid bokmärket när man bokmärker bloggen, men även bredvid adressen i adressfältet och om man surfar med flikar så syns ikonen även där. Kul att ha en egen så man slipper det där vita tråkiga arket som alla har som inte vet hur man gör.

Så här kan den se ut, ikonen är vid den gröna pilen på bilden för den som undrar 🙂

Steg 1. Välj vilken bild du ska ha och beskär den och spara den i rätt format för att gå vidare. Bäst är om filen är kvadratisk, dvs samma mått på bredden som höjden.

Steg 2. Gå till http://tools.dynamicdrive.com/favicon/ och välj bilden som du nyss skapade och klicka på create. Du får nu en förhandsvisning på din nya icon och en knapp där du kan ladda ner den.

Steg 3.  Starta ditt FTP program och ladda upp ikonen som nu ska heta favicon.ico till den mappen där du har din wordpress installation. Normalt är det mappen som heter public_html

Nu borde allt fungera om temat till bloggen har stöd för en favicon.  🙂

Eftersom alla inte kan med FTP eller att infoga rätt kod i temat om det inte fungerar så finns det ett tillägg som man kan installera i WordPress som gör det riktigt enkelt att välja favicon. Tillägget heter MaxBlogPress Favicon och gör det lätt att hantera faviconen när du är inloggad på din WordPress.

Ladda ner tillägget här och installera det på din blogg. Installationen gör du genom att gå till tillägg i vänstra menyn när du är inloggad i WordPress, sen går du till lägg till nytt. Där får du en sida som heter installera tillägg. Högt upp på sidan väljer du ladda upp. Ladda sedan upp och aktivera tillägget.

När tillägget är aktiverat och installerat så får du tillgång till det under ”inställningar” i menyn till vänster. Där heter det MBP Favicon. Klicka där och välj sedan din nyskapade icon som du sparat på datorn och klicka på spara.

Klart!

 

12 Kommentarer till “Så får man en egen ikon bredvid sin webbadress”

Skriv en kommentar

CommentLuv badge