Budget eller lyxfällan?

Alla som har tittat på lyxfällan vet att först är det kaos, sen gör man en budget och slutligen så försöker man rätta munnen efter matsäcken eller ekonomin efter budgeten. Det är faktiskt rätt klokt att ha en budget, så man vet vad man har för inkomster och utgifter. Kruxet brukar vara att få till den där budgeten riktigt bra, hur gör man? Ofta kan man inte bara göra en budget som ser lika ut för varje månad, då man vissa månader har betydligt mer utgifter än andra månader. Visst, man kan ta ett genomsnitt om man vill men jag gillar bäst det upplägget där man kan lägga in kvartalsräkningar som kvartalsposter i budgeten, de som kommer varannan månad ska finnas varannan månad osv. Sen finns det ju en del utgifter som kommer en eller två gånger om året, som försäkringar, prenumerationer osv.

Jag brukade försöka mig på att göra budget i excel förut, men det blev aldrig riktigt bra. Sen hittade jag en tjänst på nätet som jag fastnade för. Smartbudget är ett webbaserat verktyg där man kan lägga in sin budget på ett enkelt sätt och få överblick. Man kan dessutom föra kassabok osv. för att se att man håller sig till budgeten. Smidigt att kunna gå in på månadsöversikten och se att den här månaden är det inte så mycket utgifter, då kan man göra något extra om man skulle vilja det 🙂

En annan kul funktion är att man kan göra en budgetanalys och se hur man ligger till mot genomsnittet. Själv tycker jag att jag ligger riktigt bra till. Kanske kan jag hålla mig borta från lyxfällan en stund till?

4 Kommentarer till “Budget eller lyxfällan?”

 • Ida says:

  TACK för komplimangen om tatueringen, och TACK för lyckatillet om maten! ^^ Är faktiskt i full gång. Trots att jag är så seg… : ) Största kastrullen är fylld till bredden och nu får det koka så länge det (jag) orkar… tastes yummie already… : )
  Ida nyligen inlagt…Sååå laaaam onsdag.My Profile

 • HomoErotis says:

  Mycket smart tjänst, skall jag genast ( i morgon) kolla in… Tack !!

  Fotobloggen: http://homoerotis.blogspot.com
  HomoErotis nyligen inlagt…Home from the jobbMy Profile

 • Liie says:

  fyy för att ha sånna sömnproblem! skönt att det är bättre nu. jag är glad att det inte är så allvarligt för mig, än i alla fall.

  rutiner är nog skitviktigt, men det är inget jag kan få in i mitt liv för tillfället, jobbar så mycket olika tider i butiken och så har man olika mycket att göra med företaget så ingen dag är lik den andra..

  haha ”kan själv” beskrev ju mig klockrent! jag skulle verkligen inte våga låta någon annan sköta det jag själv kan göra. men skulle heller inte ha råd att anställa någon 🙂

  Den där budgetgrejen verkar ju kanon! jag har faktiskt gjort en budget i excel en gång i tiden, där jag skrev in hur mycket jag fick handla för varje månad i olika kategorier, och sen skrev jag upp varenda inköp jag gjorde. höll på i ett halvår och det var väl då jag insåg att jag var lite smått beroende av coca cola och tuggummin :p mååånga sånna köp. skulle vilja börja ha lite koll igen faktiskt.

 • Ina says:

  Tack för tipset! Skall kolla på den sidan 🙂
  Ina nyligen inlagt…Zzz…My Profile

Skriv en kommentar

CommentLuv badge