LCHF för eller emot?

Nu i år verkar hela mediakåren ha hängt på LCHF trenden och vart man än vänder sig så finns det en eller annan expert som ger sina utlåtanden. Själv så testade jag LCHF kosten för ett par år sedan och det kändes inte riktigt som min grej, men för den saken skull så säger jag inte att kosten inte kan passa andra. Jag tror i alla fall inte på att man ska bli fanatiskt åt något av hållen. Dvs. man ska inte proppa i sig en massa socker i form av godis, läsk fikabröd osv.(har testat det också). Samtidigt tror jag då inte heller på att man är skapt för att ta bort kolhydraterna så gott som helt ur kosten. Blir ju så jäkla tråkigt att ta en fika då…. Så jag tror helt enkelt att en varierad kost med rätt mängd kolhydrater, protein, frukt, grönsaker, vatten osv. är den rätta vägen att gå. Sen ska man naturligtvis välja kost med bra kvalitet och skippa allt det där processade skräpet med transfetter och annat i.

Har jag då något belägg för mina teorier? Ja, jag brukade ju sova på biologilektionerna men det fastnade ändå ett och annat och utifrån det kan man lite förenklat dra en del slutsatser:

 • Allt levande består av celler.
 • Fotosyntes heter den process som fortgår i växtceller. Där omvandlas koldioxid, solljus(energi) och vatten till socker och syre.
 • Cellandning heter den process som fortgår i djur och människoceller. Där omvandlas socker och syre till energi, vatten och koldioxid.

Det kan nästan vem som helst se att fotosyntes och cellandning är två processer som kompletterar varandra i ett kretslopp. För att naturen sa att det skulle vara så. Eftersom människan består av människoceller så är det primära bränslet i dessa celler också socker från kolhydrater. Sen att man går över till ketos när man varit utan kolhydrater en tid är bara ett sätt att gå över till reservkraften. Kroppen är ju inte dum om den kan låta bli att dö genom att gå över till reservkraft. Kroppen har faktiskt en massa finurliga funktioner som sätter in om de primära funktionerna skulle upphöra att fungera. Om jag inte mins fel så finns det två extra funktioner som kan styra hjärtats slag om den primära trumslagaren skulle gå på semester.

Nu känns det lite som att jag svurit i kyrkan, för man får oftast inte tycka om LCHF om man inte är professor i wikipedia och allehanda andra vetenskapliga instanser. Men men, Sverige är ett (ganska) fritt land och man får ju stoppa in nästan vad man vill i truten så alla gör sina val. Samma sak gäller när man väljer vad som kommer ut ur truten, man får tycka lite hur man vill så länge man inte trampar en minoritet på tårna.

7 Kommentarer till “LCHF för eller emot?”

 • Ida says:

  sv; Åh, ligger ditt hus i skuggan kanske? Här i Enköping såg jag nog ingen snö på hela dagen! Inte ens en liten snöhög kvar nånstans. Underbart!! ♥

  Och tack! Klänningen är sååå fin : )
  Ida nyligen inlagt…Vår, underbara vår.My Profile

 • Ida says:

  Aha! Men hoppas den försvinner snart : )
  Ida nyligen inlagt…Vår, underbara vår.My Profile

 • Rebecca says:

  Hepp! Varje gång du kommenterar på min blogg tänker jag ”men jösses! Jag har ju totalt missat att läsa hans blogg!!!” Nu är jag äntligen här och vad snubblar jag då på? Jo – LCHF =o) Jag har lämnat mörkret och LCHF-bloggarna bakom mig, det är inte bra för min hälsa *s* Var på sista tillfället av andningskursen igår och fick följande information, då ur ett minskadandningsvolymsperspektiv vilket är = god hälsa. Vi andas för stor volym och det gör oss sjuka. Generellt. Mindre andningsvolym och bättre tålighet för CO2 skapar bättre förutsättningar för kroppen att nå fulländning. Jag kan förklara mer om du vill men nu till kosten!

  Om du ska utgå från ett minskad andningsvolymperspektiv som är lika med bättre hälsa så är vegetarisk kost att föredra eftersom den är basisk. Vi har ph 7,3 och kroppen kommer göra allt för att hålla det. Om du stoppar i dig för mycket surt… . kött (allt kött även om ljust är bättre), spannmål, alkohol, kaffe, te, socker, mejeriprodukter – kommer kroppen behöva kompensera upp CO2 övervikten genom att hyperventilera (det enklaste sättet för kroppen att balansera) = för hög andningsvolym = dåligt för hälsan. Om du däremot överdoserar basiskt – Baljväxter, frukt, grönsaker, vatten, nötter, rotfrukter så kommer även där kroppen kompensera MEN med minskad andningsvolym = bättre hälsa. Så ur ett andningsperspektiv handlar det om balans mellan surt och basiskt. Dock är även toxiner väldigt dåligt för kroppen och mycket av besprutningen som sker hamnar självklart på växtriket…så, ekologiskt är då ett ”måste”. Samtidigt så är det just en balans som är det viktiga eftersom det finns en hel del på sursidan som du kanske känner du behöver även om du skippar kött, så gör en kost som du mår bra av helt enkelt! Alla behöver inte bli Yogis ;o) Naprapaten sa att det kommer mer och mer artiklar om just sur och basisk kost men att de aldrig förklarar varför basiskt är bättre för hälsan, detta är förklaringen. Det handlar om din andningsvolym och ergo då din CO2 balans och tolerans. Mycket intressant tyckte jag och något jag faktiskt kan köpa naturvetenskapligt!

  • Patrik (Admin) says:

   Fast min blogg är/har blivit ganska trist så det är inte så mycket att läsa. Inte så mycket att skriva heller…

   Det där med surt och basiskt, andning osv. låter ganska rimligt i och med att andningen ska se till att få ut koldioxiden ur kroppen så effektivt som möjligt. Så finns det ju en parameter till att hålla koll på; balansen mellan omega6 och omega3 där ”vanlig” kost ofta ger ett överskott på omega6….

   • Karin says:

    Synd att jag är så trött. – Annars hade jag nog hängt med bättre där i andningsperspektivet. 😀
    Just nu sitter jag och läser, och läser, och hänger väl med på hälften ungefär…
    Men det verkar intressant!
    Angående LCHF och ketos så kom det där med andningen att fundera lite också.
    Vid svält bildas ju ketoner, precis som vid insulinbrist.
    Visserligen inte alls i samma mängd, men ändå…
    Vid ketoacidos andas man ju ut gifterna, och på någon med insulinbrist kan man tydligt känna en lukt som påminner om en blandning av päron och aceton ungefär.
    De här gaserna andas man ju ut även vid vanlig ketos, men då känns väl knappast någon lukt förstås. – Ändå måste det ju påverka andningen så att man andas mera, vilket alltså inte är bra, om jag förstår Rebecca rätt. Ketos gör ju blodet surt, vilket talar emot att LCHF är så bra för kroppen som många påstår.
    Men precis som dig Patrik, så tror jag vi mår bäst av varierad kost. Och även lite godsaker någon enstaka gång. – För själens skull om inte annat. 🙂 (Mår själen bra, så har ju även kroppen bättre förutsättningar att må bra. ;))
    Karin nyligen inlagt…Hur vet man?My Profile

 • Vi gjorde ett försök här hemma, men efter någon vecka så var jag så jävla äcklad av allt fett jag stoppade i mig. Jag förstår varför man inte kan äta så mycket när man äter via LCHF, det är inte för att man blir mätt fört utan för att man blir så äcklad av fettet man äter. Jag var konstant hungrig under den veckan vi körde, för jag åt mig aldrig mätt eftersom jag inte klarade av att äta så mycket fett. Det är inte så att vi äter lite fett annars, men det blir för mycket när man tar bort kalorierna att blanda ut fettet med. Det är inte så gott att t.ex käka korvstroganoff utan ris till.
  prinsessanadia nyligen inlagt…En dag inom serviceyrket 2My Profile

 • Kaffehörnan says:

  Nja jag äter inte den kosten heller
  Jag äter väl lite blandat, det funkar bra

Skriv en kommentar

CommentLuv badge